Haraball - Half Tux

HaraballHalf Tux

Fysisk Format, 06. Jun 2014
LP
Cat.no. FY082LP
UPC 7041889501670
Hires images:

Kongsberg Hardcore-bandet Haraball slår tilbake med fullengderen Half Tux. Albumet er en nøye uttenkt syntese mellom disiplin og villkskap med ett mål for øyet: Å få menneskekropper til å slynges veggimellom i salig adrenalinfryd.

Debutskiva Sleep Tall fra 2013 høstet godord både i Norge og i utenlandsk spesialistpresse og sikret Haraball spillejobber på Bylarm, Øyafestivalen og klubbscener over det ganske land. Materialet på Half Tux er godt utprøvd i konsertsammenheng og selv om basisen fremdeles er framfus og ultrapresis hardcore, har det skjedd mye siden sist.

Det mest iørefallende er nok at vokalist Jon Eivind har fått større boltreplass brer seg på et spekter fra manisk aggressiviet til tradisjonell norske nedstemt nøkternhet. Lytteren vil også oppdage at det som var bandets hemmelige våpen på førsteskiva, gitarist Trond Mjøen, nå har blitt den sentrale faktoren i mange sider av innspillingen. Mjøen spiller i så ulike band som Mirror Lakes og Haust og har vært studiomusiker med Ulver. Det sies at han er så musikalsk at han spilte på egglederene før han ble født! Inspirert av kassettpunk, noiserock og japansk hardcore har Mjøen meislet ut en musikalsk gruve en Kongsberggutt verdig: Alt unødvendig ræl er hamret bort og tilbake står kun det essensielle: Dødelig presis hardcore dynket i kakafonisk sinne. I sentrum av denne tornadoen av ulyd sitter Norges mest stoiske trommeslager: Daniel Wakim. Daniel vokste opp i bomberegn i Beirut før familien hans, ironisk nok, flyttet til den lille byen i Norge hvor bombene ble laget.

Haraball har bakgrunnen sin fra konsertstedet Tilflukt i Kongsberg, et hardcore-miljø som var mindre preget av fraksjonering og politisk korrekthet. De var hardcorens svar på Arbeiderpartiet: "Alle skal med". Her finner man spiren til Haraballs folklighet og brede appell som har skapt mye hodebry i de mer sekteriske hardcore miljøene. Men til tross for drastiske brudd på hardcore-kotyme som å gå med klær med farger og fortelle vitser mellom låtene, har Haraball likevel vunnet hjertene i de indre gemakker på Blitz og Uffa. La oss bare slå det fast: Haraball er Norges mest elsklige hardcoreband.

Tekstene er også stikk i strid med hardcore-normalen og ligger nærmere Nirvana enn Agnostic Front. Vokalist Jon Eivinds jordnære betraktninger over voksen ennui og dødshybris balanserer mellom biskt alvor og gørrsvart humor. Omslaget, signert Oslo-kunstneren Esra Røise, og tittelen Half Tux følger den samme linja: Half Tux viser til den tradisjonelle bekledningen til hovedpersonen i et likskue. Ikke bare ser det pent ut, men det er praktisk også.