Siste Dagers Helvete - Hele Helvete ('83-'09)

Siste Dagers HelveteHele Helvete ('83-'09)

Fysisk Format, 30. Aug 2010
Hires images:Endelig blir en av de definitive klassikerene innen norsk pønk og hardcore utgitt!

Siste Dagers Helvete fra Moss er et de første bandene i Norge som tok den opprinnelige pønken fra England et skritt videre og over i sjangeren som gjerne blir kalt Hardcore - en pønkens ytterste konsekvens hvor alle parameter har blitt maksimert: Høyere tempo, skarpere politiske tekster og ubestridelig personlig integritet.

I hordene av monokrome band i hardcoresjangeren er Siste Dagers Helvete et fargerikt innslag. Kanskje er det den lett desperate finsknorske vokalen til Oskari Lehtonen man legger merke til først? Eller de ekstremt melodiøse togrepsriffene til Morten Henriksen (senere Cosmic Dropouts, YumYums)? Okkesom er dette hyperøkonomisk korthugd musikk som vil bite seg fast i underbevisstheten til dagens og kommende generasjoner - Får de bare hørt det!

Grunnstammen i Hele Helvete utgivelsen er Siste Dagers Helvetes debutalbum The Hell, en myteomspunnet skive som regnes som Norges første hardcore-fullengder. Albumet skulle opprinnelig ut på et finsk selskap, men kom isteden ut på et lyssky tysk selskap som tok seg friheten til å lemleste lyden totalt ved å fjerne all bass og guffe diskanten (slik skulle kredible band låte den gangen). Til tross for den notorisk dårlige kvaliteten er dette likevel et ettertraktet samleobjekt som går for skyhøye summer blant samlere i inn og utland.

Takket være nitidig remastringsarbeid ble en diskografi med studioinnspillingene til Siste Dagers Helvete utgitt på vinyl på det norske plateselskapet Cradle to Grave i 2005. Dette ble grunnlaget for CD-utgivelsen Hele Helvete som også inkluderer en booklet med tekster, bilder og et nyskrevet essay av pønketnologen Fredrik Bakkemo. I tillegg har vi lagt til et liveopptak fra 2009 som viser at bandet, i likhet med sine tekster om kontroll- og overvåkningsamfunnet, er minst like aktuellt idag som i 1984. 1984 er idag!

Remastret av Fridjof Lindeman på Lydmuren/Strype. Grafisk bearbeidelse av Jon Anders Gaasland.